Ugrás a tartalomra

Százhúsz éves a borászati iskolánk

2021. november 10. szerda
Jubileumi ünnepséget tart a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola
Százhúsz éves a borászati iskolánk

Alapításának 120. évfordulóját ünnepli idén a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Az alkalomból november 12-én programokkal várják majd az érdeklődőket, ünnepséget rendeznek például a Herman Ottó Intézetben és az iskola tangazdaságában is. A tangazdaságban 17 órától verses estet is rendeznek Benkő Zsuzsa tanárnő vezetésével.

A Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola „ősét”, a Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyamot a szükséges borászati szakismeret fejlesztése és terjesztése céljából létesítette Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1901-ben Budafokon. Az iskola vezető szerepet kapott a legmegfelelőbb borkezelési ismeretek terjesztésében. A borászati szakemberképzés szükségessége régi eredetű. Az iskola honlapjának tanúsága szerint Schams Ferenc már a XIX. század első felében rámutatott erre a hiányosságra. Mint írta: „A magyar borok lemaradása a nemzetközi áruszínvonalhoz viszonyítva az, hogy bortermelőink nagyobb része a szükséges gondoskodás nélkül szüretel, és főképp a pincegazdaság teoretikus és praktikus ismereteinek híjával vagyunk.” A kiváló szakember megadta a megoldás útját is, hogy „tapasztaláson épült nyilvános oktatás tétessék a szüretelésre, forrásra, és a borok pincében tárolására nézve, hogy a tudatlan bortermelő eddigi hibái felől felvilágosodjék”.

A szőlő gyökerein élősködő kórokozó, a filoxéra, mely Európa bortermő szőlőterületeit tönkretette, 1875-ben hazánkat is elérte, az itteni szőlőket is néhány év alatt szinte kipusztította.

A borászat megmentése érdekében ekkoriban fontosabb borvidékek központjaiban azonban szőlőtermesztést és egyszerű borkezelést oktató vincellérképző iskolák alakultak, ahol elméleti és gyakorlati képzés egyaránt folyt.

Köztük a budafoki pincemesteri tanfolyam 1901-ben, amely igen nehéz körülmények között kezdett Budafokon. Bérelt házban folyt az elméleti oktatás, úgyszintén a gyakorlati is. 1904-ben viszont elkészült az oktatás központi épülete, ahová az iskola átköltözött, ez ad otthont ma is a borászati oktatásnak.

(VH – borasziskola.hu